Péče o uši u zvířat: co dělat a co ne?

TraumaPet ® oto Ag, ušní kapky jsou jedním z nejoblíbenějších produktů v našem internetovém obchodě. Každý den dostáváme mnoho pozitivních recenzí od majitelů, kteří konečně vyřešili dlouhodobý problém s problémovýma ušima. Pravidelně ale také dostáváme otázky, jak se co nejlépe o uši našich mazlíčků postarat.

Problémy s ušima se vyskytují pravidelně a v tomto blogu vysvětlíme, jak se nejlépe starat o uši svého psa nebo kočky.

 

Anatomie zvířecího ucha

Zvířecí ucho, stejně jako lidské ucho, je složeno z několika částí. Vnější ucho neboli boltec je tvořeno kůží a chrupavkou. Sluchový kanál je „trubice“, která vede od boltce k ušnímu bubínku. Ušní bubínek působí jako „bariéra“ mezi vnějším uchem a středním uchem.


Jak se starat o ušní boltce?

Části ucha, o které se můžete postarat, jsou ušní boltce a zvukovod.

V závislosti na plemeni mohou být velké rozdíly ve tvaru a struktuře boltce. Další důležitou vlastností, která se u jednotlivých ras liší, je růst chlupů v uchu.

Pokud jsou chlupy ve vnitřní straně ucha příliš dlouhé, doporučují se stříhat tak, aby se zabránilo hromadění nečistot. Ucho se tak lépe kontroluje a případný přebytečný maz či zarudnutí jsou viditelnější. Ucho proto může lépe dýchat a neobsahuje přebytek vlhkosti. Chlupy se mohou zkracovat nůžkami s kulatými špičkami nebo si je můžete nechat zastříhávat v salonu péče.

Na malé rány na ušních boltcích, například na rány po kousnutí nebo praskliny, je nejlepší použít TraumaPet® gel Ag. Ten se nanáší na otevřené rány a předchází zánětu a infekcím. Gel na vodní bázi umožňuje vlhké hojení ran, což urychluje hojení.

 

Jak se mám starat o zvukovod?

Jakmile jsou chlupy v uších ostříhané nakrátko, můžete také lépe vidět do zvukovodu. Došlo k nahromadění mazu nebo nečistot? Pokud ano, pak je můžete opatrně odstranit například vatovým tamponem, případně navlhčeným několika kapkami ušních kapek.

K čištění zvukovodu nedoporučujeme používat suchý vatový tampon, protože by to mohlo způsobit podráždění. Ušní kapky můžete začít podávat až po odstranění všech viditelných nečistot a mazu. Doporučujeme kápnout 2 až 10 kapek do zvukovodu a poté jej dobře vetřít (viz video).


Shrnutí: nejprve vyčistěte, poté zakapejte!

Ať už chcete ošetřit ušní boltec nebo zvukovod, vždy platí toto pravidlo: nejdříve odstraňte nečistoty, cizí předměty (například zbytky trávy) a přebytečný ušní maz.

Pro ošetření ušního boltce použijete TraumaPet ® gel Ag, pro zvukovod můžete použít TraumaPet ® oto Ag, ušní kapky.

Preventivní použití: Kapejte 1-2krát týdně.

Léčba infekce ucha nebo infekce: Kapejte 1-2krát denně. Pokud se situace do několika dnů nezlepší, zvažte návštěvu veterináře.


Máte také nějaké tipy nebo dobré zkušenosti? Sdílejte je s námi prostřednictvím kontaktního formuláře nebo Facebooku!