Jak podpořit hojení RAN a JIZEV?

JAK RÁNY NEJČASTĚJI VZNIKAJÍ A JAK JE LÉČIT?

Hojení ran u psů, koček a dalších domácích mazlíčků – ať už po operaci či po úraze – bývá někdy vleklé. Navíc je často těžké zabránit zvířatům, aby si postižené místo neškrábala nebo neolizovala a postižená tkáň se tak mohla lépe a rychleji zhojit. Příčiny rány mohou být mechanické, fyzikální nebo chemické. Veterinář po ošetření nejčastěji nechá buďto ránu otevřenou (jedná se o tzv. suché hojení), a nebo ji zafačuje obvazem.

Péče o pooperační ránu:
Ideální je pravidelná kontrola rány dvakrát denně, pokud neurčí lékař jinak.

Mohou nastat různé komplikace: hrozí případná infekce, narůstající edém, hromadění tekutiny v ráně, známky prasknutí jizvy nebo nekróza (odumření) tkáně.

Ke komplikacím většinou dochází 3. – 5. den po operaci, kdy tělo začne na ránu reagovat. Pokud se Vám zdá, že hojení neprobíhá správně, kontaktujte ošetřujícího lékaře.

Pokud si zvíře ránu olizuje nebo okusuje, musíte mu v tom zabránit např. nasazením ochranného límce, nošením přelepeného košíku nebo použitím ochranného oblečku, ponožky apod.

Mezi lidmi panuje mýtus, že sliny mají hojivý účinek. Opak je pravdou. V tlamičce zvířete žije mnoho druhů bakterií, kterými se olizovaná rána infikuje, navíc jazyk zvířat je velmi drsný, obzvláště u koček, a dochází tak k mechanickému poškozování a následnému mokvání kůže v okolí rány. Tak se proces hojení komplikuje. Ránu udržujte v čistotě a suchu. Stehy by měly být při normálním průběhu hojení odstraněny za 7-10 dní. Dodržujte termín vyndání stehů. V některých případech se však používá vstřebatelné vlákno, pak odstraňování stehů odpadá.

Jak pečovat o špatně se hojící rány?

Hojení rány často provázejí komplikace, zejména rozvoj infekce. K tomu jsou obvykle náchylné rány, u kterých byla tkáň silně poškozena, nebo se do ní dostala cizí tělesa – písek, štěrk, a podobně. Infekce brzdí hojení a z rány se může stát rána chronická.

Z tohoto důvodu je velmi vhodné užívání ANTIBAKTERIÁLNÍCH GELŮ a MASTÍ S OBSAHEM NANO STŘÍBRA.
Antibakteriální účinky stříbra jsou známé již po staletí a v moderní medicíně představují nenahraditelnou pomoc.

Všechny produkty TraumaPet® obsahují NanoComplex®, speciálně navrženou kompozici obsahující nanočástice stříbra (koloidní stříbro) s dalšími aktivními látkami. Stříbro je drahý kov s antibakteriálními a protizánětlivými účinky, které znali už naši předkové. Vzhledem k tomu, že použití stříbra nevytváří rezistentní(odolné) kmeny patogenů, jak je známo u antibiotik, je možné jej používat po dlouhou dobu a může sloužit jako vhodná alternativa antibiotik.

TraumaPet® GEL Ag pečuje o otevřené rány a předchází zánětům a infekcím.
Gel na vodní bázi umožňuje vlhké hojení ran, což urychluje hojení. 

 Jakmile se na otevřené ráně vytvoří strup, můžete použít TraumaPet® CREMOR Ag.

Tento krém je produkt na bázi včelího vosku v kombinaci s koloidním stříbrem NanoComplex.

Oba produkty jsou vhodné pro všechny druhy zvířat.

TraumaPet GEL a KRÉM pomáhá léčit zvířátka také v ZOO OLOMOUC!