JAK SPRÁVNĚ CHOVAT A PEČOVAT O KŘEČKA

Křeček patří mezí nejoblíbenější domácí mazlíčky. Nejčastěji je pořizován dětem jako první zvířátko, aby se naučily zodpovědnosti a seznámily se světem zvířat. Často se přitom zapomíná na skutečnou povahu křečků a na jejich specifické potřeby. Jak to tedy je s křečky? Hodí se pro několikaleté dítě?

DRUHY KŘEČKŮ

Rozlišujeme několik druhů křečků, ty doporučované pro domácí chov lze rozdělit na křečky syrské a trpasličí křečky, mezi něž patří:

  • Křečík džungarský
  • Křečík čínský
  • Křeček drobný
  • Křečík Roborovského

Syrští křečci

patří mezi největší křečky chované v domácnostech, a také mezi nejklidnější. Dosahují hmotnosti do 150 g a délky do 20 cm. Křečka lze pořídit v různých barevných varietách a s různou délkou srsti – od krátkosrstých přes ty se zvlněnou srstí typu rex až po dlouhosrsté.

Trpasličí křečci

jsou podstatně menší, jejich hmotnost by neměla přesahovat 50 g. Dorůstají délky cca 10 cm. Nejmenší je křečík Roborovského s délkou pouhých 5 cm.

Bez ohledu na plemeno jsou křečci velmi citlivá a křehká zvířata. Proto je nutné dávat pozor, abychom na křečka nešlápli nebo o něj nezavadili, velmi snadno mu můžeme nechtěně ublížit a přivodit zranění. Před tím, než se rozhodneme pro chov křečka, bychom se měli porozhlédnout po veterinárním lékaři, který se věnuje léčbě malých savců.

Cena křečka se bude lišit v závislosti na regionu, ale především na plemenu. Nejlevnější křečci mohou stát desítky korun, dražší několik set. K tomu je třeba přičíst pořizovací náklady celého vybavení a produktů nezbytných k zajištění dobrých životních podmínek zvířete. Při nákupu křečka je třeba volit kvalitního spolehlivého chovatele, který křečky nabízí. Křečky z nekvalitního chovu mohou častěji postihnout různá, zejména genetická onemocnění, mohou mít také predispozice k některým chorobám.


JAKOU POVAHU MAJÍ KŘEČCI?

Křeček je velmi nezávislý a bojovný hlodavec – jeho roztomilý vzhled může mást. Vede noční způsob života. Jakmile nastane soumrak, srší energií. Je zvídavý a nezkrotný, rád prozkoumává nová místa, hodně se pohybuje a velmi rád hrabe. Při svých nočních aktivitách bývá obvykle hlučnější. Naproti tomu ve dne potřebuje hodně klidu, prospí většinu dne a vylézá jen za potravou.

Křečci se dožívají dvou až čtyř let. Postupem času si zvykají na kontakt s lidmi, ale nejsou to typičtí mazlíčci. Něžnostem se spíše vyhýbají, tolerují pouze držení v dlaních nebo přítomnost člověka vedle sebe. Když si na člověka zvyknou, rádi si vezmou pamlsek z ruky a nechají se pohladit. Jako všechna zvířata i křečci cítí emoce, kupříkladu strach. Ten mohou demonstrovat tichým sykotem nebo nervózním pištěním.

Nutno pamatovat, že křeček je individualista a samotář. Křeček by měl být v kleci sám. Snaha o umístění do jedné klece více jedinců tato zvířata stresuje a mohou se chovat agresivně. V tomto případě nerozhoduje pohlaví křečků ani velikost klece, bez dohledu se mohou vzájemně zranit nebo zakousnout!

Na případná drobná zranění, problémy s očima atd. DOPORUČUJEME přípravky nové generace se stříbrem TraumaPet Ag. Jsou vhodné pro VŠECHNY DRUHY BĚŽNĚ CHOVANÝCH ZVÍŘAT.

 

KLEC PRO KŘEČKY

Křečci potřebují, i přes svou nepatrnou velikost, ke spokojenému životu poměrně veliký prostor. Tito malí hlodavci dokážou denně ujít i 9 km! Proto čím větší klec, tím lépe pro zvířátko. Důležitá je optimální velikost mezer mezi pruty klece, jednoduše proto, abychom zabránili křečkovi v útěku. Vyhovující šíře mezer je cca 0,5 cm . Pro trpasličí křečky je minimální rozměr klece 60x40 cm , pro větší syrské křečky by klec neměla mít rozměry menší než 80x50 cm . Výška klece není podstatná, křečci nejsou zvířata, která by si libovala ve výškách a pád z výšky jim může přivodit vážná zranění. U nákupu klece je nutné zohlednit, že podestýlka v toaletě by měla dosahovat výšky až 15 cm. Pokud se rozhodneme pro akvárium nebo terárium, pak jej nemůžeme zakrývat sklem, do křeččí ubikace musí proudit čerstvý vzduch.

Klec pro křečka by měla být umístěna na klidném místě, mimo průvan a přímé sluneční světlo.

Důležitou součástí klece je její vybavení. Křečci jsou zvídavá a velmi aktivní zvířátka, proto potřebují mít ve svém obydlí různé atraktivní doplňky. Základní výbavou klece je miska, napájetko a domeček. Dále jsou doporučovány kolotoče, hračky, tunely a písečné koupelny.

 

PODESTÝLKA PRO KŘEČKA

Podestýlka by měla být jemná, bez třísek a ostrých hran, aby nedráždila tlapky. Stelivo by mělo být přírodní, s minimální prašností a dobře pohlcovat pachy. Pelety nejsou vhodné jako stelivo do křeččí klece. V jedné části klece lze stelivo promíchat se senem, bude tak pro křečka atraktivnější, poslouží ke stavbě hnízda a k občasnému pojídání. Steliva by mělo být dostatečné množství, protože křečci rádi hrabou a kopou tunely. Výška podestýlky může dosahovat 15 i více centimetrů. Pravidelně a podle potřeby, přibližně každé 2 měsíce, je třeba vyměnit podestýlku a pečlivě vymýt a dezinfikovat klec. Vybavení a hračky by se měly umývat přibližně jednou za půl roku.

KOLOTOČ PRO KŘEČKA

je velmi oblíbenou a často používanou hračkou. Správný výběr kolotoče je důležitý, protože nevhodně zvolená hračka může způsobit vybočení páteře, problémy s chůzí nebo mechanické poškození křeččích tlapek. Nejmenší průměr kolotoče je 20 cm a je určen trpasličím křečkům, pro syrské křečky a jiná větší plemena činí minimální velikost kolotoče 28 cm. V nabídce jsou dřevěné i plastové kolotoče. Nejtišší jsou ty dřevěné, ale hůře se čistí. Nejdůležitější je, aby zvolený kolotoč neměl štěrbiny na běhací ploše ani zakrytou přední část, nevhodné jsou také kolotoče s nůžkovým mechanismem. V kolotoči bez mezer na běhací ploše a neuzavřeném z obou stran nedojde k zaklínění nebo přimáčknutí křečka, proto je tato varianta hračky bezpečná.


DOMEČEK A HRAČKY

Křeček miluje různé zábavné atrakce ve své ubikaci. Domeček považuje za skrýš a často si v něm staví pelíšek. Nejvhodnější je domeček, který nemá dno, křečkovi umožní podkopávání a mnoho způsobů, jak si pelíšek při hře upravovat. Domek by měl být snadno omyvatelný. U plastového je výhodou právě snadná údržba. Dřevěné domečky může křeček okusovat a obrušovat si tak stále dorůstající zoubky.

Velkou část hraček do křeččí ubikace můžeme vyrobit sami. Pro tento účel se dají využit papírové ruličky, kokosy, dezinfikované obaly z vajec apod. Příjemným zpestřením je vysypání do klece papírových proužků nebo kousků lepenky. Je třeba myslet na to, že křečci vše rádi koušou, proto musí být všechno, co do klece vložíme, bezpečné pro případ rozkousání a pozření.

Velmi populární jsou běhací koule, které mají zajišťovat fyzickou aktivitu. Bohužel, nejsou pro křečky příliš vhodné – uvnitř jsou hlučné a zvířátko se v nich velmi snadno přehřeje. Navíc zcela nechápe, jak se v kouli chovat a nejčastěji zkouší nekoordinovaně běhat. Tyto koule mohou být pro hlodavce nebezpečné, a pokud křeček v kouli spadne např. ze schodů, může dojít i ke smrtelnému zranění.

Ani ta nejlépe vybavená klec nebude křečkovi stačit pořád. Doporučuje se alespoň občas, a nejlépe každý den, vypouštět křečka mimo ubikaci do bezpečného prostoru. Nejlepším řešením jsou speciální ohrádky pro hlodavce, s optimální velikosti mezer mezi pruty, které znemožňují útěk. Výběh můžete svému křečkovi vyrobit sami nebo pečlivě ohradit prostor v místnosti a do něj zvířátko vypustit. Nezapomeňte zabezpečit všechny škvíry, kabely a také díry, kterými by křeček mohl uniknout.

 

KRMIVO PRO KŘEČKY

Na trhu je mnoho druhů hotových krmiv pro křečky. Základem stravy by mělo být kvalitní kompletníkrmivo, a dále, jako doplněk, doplňkové krmivo nebo přírodní a čerstvé produkty. Strava křečků by se měla skládat především ze sušených bylin, trav a květů, obilí, ovoce a zeleniny. Nedoporučuje se podávat pšenici. Ořechů a olejnatých semen by mělo být ve směsi pouze malé procento. Jednou nebo dvakrát týdně by měl křeček dostat živočišnou bílkovinu v sušené formě, např. cvrčka nebo potemníka moučného. Tato strava zajistí správný vývoj a fungování křeččího organismu. Z domácích produktů jsou doporučovány k občasnému podání mrkve, okurky, jablka a neloupaná slunečnicová semínka. Vhodné jsou také čerstvé rostliny – pampelišky nebo jetel.

Stejně jako ostatní savci ani křečci nevydrží dlouho bez jídla a vody. K čerstvé vodě vhodné k pití by měli mít vždy snadný přístup. Křečci nesní mnoho potravy během dne, takže pokud jim nasypeme dostatečné množství krmiva do misek a navíc rozsypeme část v kleci nebo ukryjeme např. do hraček, klidně si s tím vystačí i během dvoudenní nepřítomnosti páníčka. Jestliže potřebujeme zajistit na delší dobu dostatek vody, nalejeme do napájetka mnohem více vody než obvykle nebo přidáme do klece druhé napájetko. Voda je pro život nezbytná a odvodnění organismu s sebou nese fatální následky.

Křečci nejsou náročná zvířata. Sami velmi dbají na svou čistotu, není nutné je česat, koupat by se vůbec neměla. Potřebují hodně porozumění, trpělivosti a přiměřený kontakt s lidmi. Chov domácího mazlíčka dítě naučí povinnostem při úklidu klece, zodpovědnosti, pozorování života zvířat a porozumění pro druhou, křehčí bytost.

ZDROJ: https://fera24.cz/chov-krecku-jak-pecovat-o-krecka.html