PÉČE O UŠI U ZVÍŘAT

Jak poznat, že má pes
problém s ušima?

 Psí ucho je překvapivě složitý orgán, který vyžaduje precizní a vhodnou péči.
Na trhu dnes najdete spoustu veterinárních přípravků pro jemnou a účinnou péči a také dostatek správných informací.

NOVOU GENERACÍ VELMI ÚČINNÝCH VETERINÁRNÍCH PŘÍPRAVKŮ JSOU TY S OBSAHEM STŘÍBRA TraumaPet Ag.

 
JAK POZNÁM, ŽE MÁ PES PROBLÉM S UŠIMA?

Zdravé ucho je hladké, růžové, bez zápachu a výtoku, nebolestivé.

Zápach z ucha, výtok, třepání hlavou, naklánění hlavy na stranu, zarudlý uší boltec, bolest  to jsou příznaky ušního onemocnění u psa.  Onemocnění uší je častým problémem v letním období a to zejména u psů, kteří mají uši sklopené a dlouhé, které špatně větrají a tudíž jsou příznivým místem k množení bakterií.

  1. Zánět středního ucha.
    Naklánění hlavy na jednu stranu může být vyvoláno jednostranným podrážděním ucha, ale může také znamenat, že je zasaženo střední ucho. Zánět středního ucha vyžaduje vždy řádné léčení s použitím antibiotik a protizánětlivých léků.  Zánět středního ucha patří výhradně do rukou veterinárního lékaře.

  2. Záněty, infekce, cizí těleso.
    V letním období jsou častými problémy u psů, především s převislým uchem, záněty zvukovodu, kvasinkové infekce, ale i osiny zapadlé do zvukovodu.

  3. Parazité
    Z parazitů je nejčastější ušní svrab.  Jedná se o černý maz, který vypadá jako kávová sedlina. Pokud tuto hmotu v uchu najdete, neprodleně navštivte veterináře.

  4. Kožní problémy, alergie
    Problémy s ušními boltci doprovázejí různá kožní onemocnění. První příznaky kožního svrabu (prašiviny) se obvykle objevují na okrajích ušních boltců jako drobné stroupky. Poštípání hmyzem i alergie se projevují zarudnutím a otokem ušních boltců.


JAK PŘEDCHÁZET ONEMOCNĚNÍ?

Prevence - Pravidelné a správné čištění uší.
Pro prevenci onemocnění uší postačí ušní  kapky TraumaPet OTO Ag, které šetrně rozpouští ušní maz. Čistit uši by se měly každý týden.


JAK UŠI ČISTIT?

Nejlépe je začít už od štěněcího věku, aby si pejsek zvyknul a považoval to za přirozené.

- Pořiďte si roztok na rozpouštění mazu v uších - ušní kapky TraumaPet OTO Ag. Aplikujte do zvukovodu i ve větším množství a chrupavčitou trubici zvukovodu promasírujte, až je slyšet šplouchání.

- Pak už jen vytírejte papírovým kapesníkem nebo vatou to, co pes vyklepe do ústí zvukovodu.
Stejným přípravkem můžete očistit i záhyby boltce. 

- Čistěte nejdřív ucho čistší a před čištěním druhého ucha očistěte vždy kónus kapek. Předejdete tak riziku zavlečeni infekce z ucha nemocného do zdravého.

- Nikdy nečistěte psovi uši vodou, borovou vodou ani jakýmkoliv olejem. U pejsků nepoužívejte tampónky do hloubky ucha. Hluboké čištění nechte na veterináři. Může dojít k poranění nebo zatlačení případné nečistoty hlouběji do zvukovodu.

- U některých plemen je třeba pravidelně vytrhávat chloupky rostoucí ve zvukovodu, a to především u pudlů, kníračů, bišonků, maltézáčků, jokšírů a dalších plemen s jemnou srstí. Pokud se chlupy ponechají ve zvukovodu, vytváří často společně s ušním mazem ušní zátku, která brání větrání zvukovodu a vede ke vzniku zánětu. Mechanické vytrhávání chloupků můžete dělat ručně, na trhu jsou k dispozici i přípravky k tomuto účelu.

Další prevencí onemocnění uší je zamezit natečení vody při koupání zvířat, pokud se tak stane, je třeba uši důkladně vysušit.


Pokud stále váháte a nevíte jak na to, ZDE pro Vás máme skvělé instruktážní video, jak správně ušní kapky TraumaPet OTO Ag aplikovat.