PRAVIDLA PRO POHYB PSŮ NA VEŘEJNÉM PROSTRANSTVÍ A NEJČASTĚJŠÍ ZDRAVOTNÍ PROBLÉMY V OBDOBÍ JARA AŽ LÉTA

V pěkném počasí chodíme více s našimi pejsky do přírody na vycházky a výlety.
Pohyb v přírodě je prospěšný pro zvíře i jeho majitele, je však potřeba pamatovat na možná rizika a povinnosti.

Pohyb psů na veřejných prostranstvích upravuje vyhláška č. 13/2006 o pravidlech pro pohyb psů na veřejných prostranstvích, která říká, že osoba doprovázející psa na veřejném prostranství je povinna mít psa na vodítku a bez vodítka je povinna ho opatřit náhubkem.

Měli bychom pamatovat na bezpečnost našich psů i ostatních lidí. Majitel psa by neměl dopustit situaci, která by v druhém člověku mohla vzbudit pocit strachu. Podobně je to i v případě, kdy se k sobě přiblíží psi. Pocit strachu může vyvolat u člověka, zejména pak u dětí, neadekvátní reakce, kdy zvíře může poranit. Obdobně může dojít k vzájemnému poranění mezi psy, zejména tehdy, pokud je mezi nimi velký rozdíl v tělesné hmotnosti.

NEJČASTĚJŠÍ ZDRAVOTNÍ RIZIKA

1/           RÁNY

Pokud se jedná o drobné rány, které zasahují pouze kůži a podkoží, není problém příliš závažný, avšak pokud je poranění velkého rozsahu, např. v oblasti hrudníku nebo břicha, může dojít k úhynu, nebo čeká pejska náročná operace a dlouhá léčba. Ohleduplný přístup nás majitelů psů se tedy vždy vyplatí.

Jako první pomoc při jakémkoliv poranění se určitě vyplatí mít doma ve „zvířecí lékárničce“ GELY nebo KRÉMY. Jsou neodmyslitelnými pomocníky na drobné kousance, škrábance či trhlinky. Pomahají předejít zanícení rány a velmi urychlují její hojení.


TraumaPet® gel Ag – 15 ml ,30 ml, 200 ml - GEL

Veterinární přípravek pro lokální aplikaci na vodní bázi, která podporuje zvlhčení rány pro podporu hojení.

TraumaPet® cremor Ag - 15 ml - KRÉM
Přípravek s mírně mastným základem, určený pro podporu léčby zánětů kůže a kožních dermatitid vč. pyodermií a zabránění praskání krusty kryjící ránu. Vhodný pro podporu hojení zánětů bakteriálního a kvasinkového původu

2/           ZAŽÍVACÍ POTÍŽE

Při pohybu venku je třeba sledovat co psa zajímá, zda nemá tendence pojídat odhozené odpadky, které mohou způsobit zažívací potíže, v horších případech i neprůchodnost střev v důsledku cizího tělesa. Nenecháváme zvíře raději pít znečištěnou vodu, vodu z kaluží a podobně, protože může být zdrojem infekce.

3/           KLÍŠŤATA

V současné době jsou velkým problémem klíšťata. Vyskytují se nejčastěji v travnatých porostech a křoví, kde čekají na svého hostitele. Klíšťata nejsou jen nepříjemná, ale mohou představovat zdravotní riziko z důvodu přenosu chorob (borelióza, babezióza, erlichioza a další).

V našich podmínkách je nejčastější druh Ixodes ricinus – klíště obecné. Jedná se o trojhostitelský druh. Larvy sají na drobných obratlovcích (myších, ptácích), nymfy napadají větší savce (veverky, ježky, zajíce), dospělé klíště napadá již větší živočichy ( lišky, psy, jezevce, spárkatou zvěř). Může se vyskytnou i více vývojových stádií na jednom živočichovi.

Na člověku parazitují všechna vývojová stádia. Jednotlivá stádia mohou dlouho hladovět, ale k přeměně a množení se potřebují nasát krve. Je důležité tento cyklus přerušit správným ošetřením domácích zvířat přípravky proti klíšťatům.

 

Řada TraumaPet Ag připravuje NOVÝ PRODUKT NA TRH!
TraumaPet protect spray Ag - Přírodní ochranný přípravek proti parazitům typu klíště, komár a blecha s čistě přírodními látkami a obsahem nano stříbra.
JIŽ BRZY!!! SLEDUJTE NAŠE STRÁNKY!!!
 

Pokud nalezneme klíště na psovi nebo kočce, je třeba ho neprodleně a bezpečně odstranit. Měli bychom používat rukavice a speciální pinzetu nebo háček. Klíště by se nemělo zmáčknout, ale uchopit těsně u kůže a mírným otočením odstranit. Nesmíme klíště přetrhnout, protože část klíštěte v kůži vede k rozvoji zánětu, infekce, k tvorbě granulomů, které se často ošetřují chirurgicky.

Nedoporučuje se klíště před vytažením usmrcovat z důvodu rychlého vypuzení původců chorob, které klíště může obsahovat. Místo po klíštěti desinfikujeme. V zahraničí se setkáváme i s jinými druhy klíšťat, která vykazují specifika v přenášených původcích chorob, je tedy důležité informovat veterinárního lékaře, o pobytu zvířete v zahraničí.


Zdroj: MVDr. Alena Ansorgová (http://www.anvet.cz/blog/zdravotni-problemy-v-obdobi-jara-a-leta)

+ doplněno odkazy na vhodné přípravky TraumaPet Ag